Celoteh Jatidiri 01

Hidup ini sentiasa berhadapan dengan peluang.
(sama ada baik atau tidak baik..kalau kita nak buat jahat kita ada peluang nak buat jahat kalau nak buat baik pun ada peluang juga..sebab tu lah Nabi SAW berpesan ingat lima perkara sebelum lima perkara…dengar nasyid Demi masa- Raihan..baik sungguh Allah kepada kita, tapi adakah kita rasai..macam tak ada rasa apa-apa saja)

la hanya dapat dicapai sekiranya anda mengenali peluang tersebut dan berani bertindak.
(kenal dulu sesuai ka tidak…lepas tu bertindaklah..ikut kata seorang ulama (ulama tulen..yang dituduh orang mengeluarkan ucapan barua (as you see in TV lah)(dengkilah tu)..dia kata : satu ketika Allah bagi kita peluang atau ilham kebaikan (contoh: jaga malam..sepatutnya solat tahajud..tapi zzzzzz semula) kalau kita tak layan peluang baik ini..ia akan datang lagi..tapi kalau tak layan juga dia tak datanglah ( sebab dia datang atau tak datang bukan boleh panggil…Allah bagi)..jadi nilaikan peluang tu baik atau tidak baik untuk agama kita (Bukan untuk periuk nasi kita..semata-mata)


Kisah Benar
achel Marado, impian utamanya ialah hendak menyelesaikan pengajiannyayang tergendala. Ketika berumur 14 tahun, dia terpaksa berhenti sekolah kerana perlu menjaga adik-adiknya. Impiannya terasa semakin jauh untuk dicapai apabila dia berkahwin ketika berumur 16 tahun. Setelah melahirkan 6 orang anak impiannya seakan-akan terkubur. Namun begitu. semangatnya untuk meneruskan pengajian tidak pemah padam. Pada tahun 1983, ketika berumur 52 tahun, dia kembali melanjutkan pelajaran di sebuah sekolah menengah di Kansas City, tempat di mana anak-anaknya sendiri menamatkan pengajian. Dua tahun kemudian dia berj aya menamatkan pengajian di sekolah berkenaan. Kemudian dia mengambil ujian untuk memasuki sekolah menengah atas. Kata Rachel: "Setelah kembali ke sekolah. saya mendapat semula keyakinan diri." Komennya lagi: "Kini saya sedar, bahawa kita dapat melakukan apa sahaja sekiranya kita mempunyai keyakinan diri."
( haa tu dia..Allah itu sangat pemurah..tak kira sapa, kafir ke tidak dia bagi kerjayaan itu (jadi prisip kejayaan ada dua ada yang baik ada yang tak berapa baik (ikut kaca mata keimananlah) baiknya apabila kejayaan itu mendekatkan diri kita kepada Allah(kalau tak baik pula(faham sendiri kot..tak paya saya cakap))

Steve Richardson pula adalah seorang akauntan. Ketika berumur 30 tahun, dia telah berjaya dalam kerjayanya dengan memperolehi pendapatan yang lumayan dan bekerja di sebuah firma akauntan yang terkemuka. 
(Tengok..harta dia guna sorang saja…alangkah indahnya kalau harta tu dibahagikan sama kepada orang lain ( konsep zakat)..(kalau dia bagipun tak sama dengan konsep zakat kot)

Sungguhpun begitu, waktu kerjanya panjang dan dia jarang dapat bermesra dengan keluarganya. Steve Richardson kini mula rindukan kehidupan sederhana dan tenteram di pinggir New England, tempat dia dibesarkan. 
(ini baru betul (sedikit) konsep sederhana..tapi ingat tak ada konsep sederhana dalam maksiat (seperti yang difahami oleh golongan kebangsaan yang anti-Islam(jangan ada sesiapa yang terasa saya tak kata sapa-sapa)…kisah Steve Richardson bersambung….(kalu tak mati)

(Ruangan ini adalah celoteh saja…tiada kaitan dengan PM atau TPM (kecuali dinyatakan)dan jangan mandai-mandai nak terasa pula)

wassalam
cikgunik
270402

                                            [ Koleksi Celoteh Jatidiri ] [ Muka Depan]